kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekka, smakowita surówka z młodej chrupiącej kapusty z dodatkiem wyrazistej bazylii, czerwonej papryki i ogórka. Pyszna, lekko kwaśna, świetna do dań z grilla.

Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią

Składniki:

Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią

podstawowe

Sposób przygotowania:

Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią
Kapustę drobno szatkujemy. Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą. Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Całość posypujemy czarnuszką. Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można też jeść od razu po przygotowaniu.