Sposób przygotowania:
"Sushi" ze śledziem
Saszetki z ryżem wrzuciłam do nieosolonego wrzątku, gotowałam tyle ile przewidziano na opakowaniu. Odcedzony ryż jeszcze gorący zalałam octem podgrzanym z cukrem. Wymieszałam dokładnie, a następnie odstawiłam do wystygnięcia. Kiedy ryż stygł pokroiłam warzywa w słupki o szerokości centymetra. Śledzie, które były wcześniej w oleju, osuszyłam, a każdą połówkę przekroiłam wzdłuż ponieważ całe płaty nie zmieściłyby się w rolce. Na małej macie bambusowej ułożyłam arkusz alg matową stroną do góry. Rozsmarowywałam ryż cienką warstwą zostawiając wolny margines przy końcu. W miejscu gdzie miały być ułożone warzywa zrobiłam ścieżkę z sera. Na tym ułożyłam słupki warzyw i połówkę śledzia. Zwijałam rolki pomagając sobie matą. Obcięłam to co wystawało poza rolkę. A całość kroiłam na plastry (8-12 z każdej rolki). W oddzielnych naczynkach podałam pastę wasabi, odsączony imbir oraz sos sojowy.