Sposób przygotowania:
Suszona szynka ze sproszkowanymi pomidoramiEtap 1
Wszystkie przyprawy łącznie z cukrem przesypać do miseczki (liść laurowy pokruszyć) i dokładnie wymieszać.
Etap 2
Szynkę oczyścić z błonek i zbędnego tłuszczu, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Etap 3
Umieścić ją w foliowym woreczku, dobrze natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw. Mięso owinąć folią i odłożyć do lodówki na 4-5 dni. Co ok. 12 godzin szynkę odwrócić odlewając wytwarzający się płyn.
Etap 4
Po tym czasie szynkę bardzo starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do czystej pończochy i powiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu.
Etap 5
Szynkę suszyć ok. 10 dni. Gotową szyneczkę włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, następnie kroić w bardzo cieniutkie plasterki.