katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1539]

Suszone grzyby w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Suszone grzyby służą najczęściej jako dodatek do innych potraw.Mogą być też osobnym jedzonkiem.Bardzo smaczne są grzyby w panierce. Są naszym ulubionym wigilijnym i świątecznym dodatkiem od wielu pokoleń.

Suszone grzyby w panierce

Składniki:

Suszone grzyby w panierce

 

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby w panierce
Kapelusze suszonych grzybów płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 10 minut. Dodajemy mleko i odstawiamy na kolejne 10-15 min. Następnie grzyby opłukujemy i wrzucamy na osolony wrzątek na ok 15 min. Ugotowane grzyby przelewamy przez sito i osączamy. Grzyby oprószamy solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy z łyżką wody (można dodać szczyptę przyprawy uniwersalnej). Przygotowane grzyby panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.