Sposób przygotowania:
Suszone pomidory z ziołami w oliwie
Pomidory trzeba umyć, przekroić na pół ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu, posolić i popieprzyć. Wsadzić do piekarnika, temperatura 100 stopni i suszyć. Suszenie trwa kilka ładnych godzin. Te już wysuszone można po prostu wyjąć na miseczkę, a resztę dalej suszyć, a kiedy już wszystkie będą gotowe wsadzić jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby były ciepłe. Pod koniec suszenia należy przygotować sobie resztę składników. Trzeba obrać czosnek i pokroić w plasterki, z papryczek chili wyjąć pestki i pokroić w paski, przygotować zioła. Ciepłe pomidory wkładamy do wyparzonych słoiczków warstwami tzn. Warstwę pomidorów, na to sypiemy czosnek, paprykę, gałązki ziół i znów pomidory. W słoiku musi być ciasno, ale nie za ciasno. Zalewamy gorącym, nie wrzącym olejem do pełna, zakręcamy i potrząsamy żeby olej dostał się między wszystkie pomidory. Zakręcamy i stawiamy do góry nogami do ostygnięcia. Można je przechowywać kilka miesięcy. Jeśli chodzi o proporcje ziół, czosnku i papryki, wszystko zależy od naszych potrzeb. Można też suszyć pomidory w suszarce do grzybów.
dominik123