Sposób przygotowania:
Świąteczna kostka piernikowa
Masło utrzeć z 15dag cukru i miodem a następnie dodać żółtka i wymieszać z kwaśną śmietaną. Osobno ubić białka z resztą cukru , a do oddzielnego naczyńka przesiać mąkę z kakao , przyprawami i sodą .Mąkę mieszać z napowietrzonym masłem i pod koniec delikatnie połączyć z ubitym białkiem . Całość wylać na blachę 60cm x 40 cm i piec w piecu o temperaturze 180 stopni C . Po odpieczeniu i ostudzeniu ciasta przekroić je na 2 części , przesmarować nadzieniem akord marcepan grados i przykleić drugą część ciasta .Następnie przesmarować 0,4 kg owoców leśnych siedemdziesiątka gardos i umieścić w lodówce na 3-4 godziny . Po wystudzeniu ciasta zagotować śmietanę 30% z cynamonem m a kuwerturę rozpuścić w kąpieli wodnej , następnie połączyć ze sobą i dodać 0,06 kg owoców leśnych siedemdziesiątka gardos. Całość rozsmarować na pierniku po zastygnięciu masy ciasto pokroić i udekorować .