Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Świateczna ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna rybka na Wigilię i Swięta

Świateczna ryba po grecku

Składniki:

Świateczna ryba po grecku

 

  • 3-4 średnie cebule
  • 3 srednie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • Olej do smażenia
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • Bułka tarta
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1 mały seler
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Świateczna ryba po grecku
Marchewkę, pietruszkę i por kroimy w paski tzw. na zapałkę. Cebulę kroimy w plasterki, a następnie zarumieniamy na patelni. Warzywa dusimy na małym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodajemy cebulę i jeszcze chwilę razem dusimy. W razie potrzeby dolewamy wodę. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy. Wg uznania solimy i dodajemy pieprzu. Rybę obtaczamy w jajku rozmąconym ze szczypta soli i bułce. Następnie smażymy na patelni z obu stron. Do naczynia przekładamy zimna rybę i polewamy sosem, później znów rybę i sos aż do wykończenia składników.