justyna748

justyna748

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Świąteczna strucla z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ciasto które zawsze gości na naszym stole Bożonarodzeniowym

Świąteczna strucla z makiem

Składniki:

Świąteczna strucla z makiem

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna strucla z makiem
Drożdże rozmieszać ze szklanką letniego mleka i łyżką cukru. Odstawić. Przesiać mąkę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, stopioną i ochłodzoną margarynę oraz rosnące drożdże. Dolewając resztę mleka wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu podzielić na trzy porcje, każdą rozwałkować na prostokąt 30x20 cm. Na każdym z prostokątów rozsmarować 1/3 masy makowej, ciasto zrolować. Włożyć do foremek. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut. Ostudzone makowce można polukrować i posypać bakaliami. Smacznego !