Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Świąteczna szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kiedyś, gdy byłam na zakupach... wypatrzyłam ulotkę z przepisami Delecty-wśród nich był właśnie ten. A ciasto z przepisu jest pyszne.

Świąteczna szarlotka

Składniki:

Świąteczna szarlotka

 

  • Na spód:

 

  • cukier - 4 łyżki
  • śmietana - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia Delecta - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 szt
  • żółtka - 1 szt
  • margaryna lub masło roślinne - 120 g
  • cukier cynamonowy Delecty - 16 g (opak)
  • mąka tortowa lub krupczatka - 250 g

 

  • Na nadzienie

 

  • cukier cynamonowy - 1 opak
  • cukier kryształ - 2 łyżki
  • jabłka szara reneta - 500 g

Sposób przygotowania:

Świąteczna szarlotka
Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na drobne kawałki, krótko przesmażamy. Do przesmażonych dodajemy oba cukry czyli cukier kryształ i cukier cynamonowy (który możemy sobie zrobić sami w domu). Mieszamy całość i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy spód do szarlotki: - na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki. Całość krótko zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto (część ciasta odkładamy) na grubość 1 cm. Rozwałkowane - przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm i wylepiamy nim dno i 2 cm brzeg. Kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto wykładamy przestudzone nadzienie. Wierzch szarlotki ozdabiamy "kratką" zrobioną z odłożonej wcześniej porcji ciasta. Piekarnik nagrzewamy - wcześniej do 180 stopni C i wstawiamy "naszą" szarlotkę. Pieczemy ją 45 minut.