Sposób przygotowania:
Świąteczna szarlotka pod kratką
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać zimne masło i posiekać nożem.
Wbić jajka,szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto,owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 60 minut.
W między czasie przygotować jabłka.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry lub kostkę.
Włożyć do garnka skropić sokiem z cytryny, dodać wodę oraz cukier,cynamon i imbir.
Dusić pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając.
1/3 ciasta odciąć i odłożyć z powrotem do lodówki, pozostałe 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę lekko wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia(u mnie foremka silikonowa o średnicy 27 cm.).
Wyłożyć mus jabłkowy.
Pozostawione ciasto rozwałkować i pokroić na paski.
Paski układać na jabłkach tworząc kratkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Rada;
Jabłka nie mają być całkowicie rozgotowane.
Dodać zimne masło i posiekać nożem.
Wbić jajka,szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto,owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 60 minut.
W między czasie przygotować jabłka.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry lub kostkę.
Włożyć do garnka skropić sokiem z cytryny, dodać wodę oraz cukier,cynamon i imbir.
Dusić pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając.
1/3 ciasta odciąć i odłożyć z powrotem do lodówki, pozostałe 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę lekko wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia(u mnie foremka silikonowa o średnicy 27 cm.).
Wyłożyć mus jabłkowy.
Pozostawione ciasto rozwałkować i pokroić na paski.
Paski układać na jabłkach tworząc kratkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Rada;
Jabłka nie mają być całkowicie rozgotowane.
pyszalka
BozenaMatuszczyk
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Dziękuję serdecznie.;)
gusia1000