SUPERPRZEPIS

Świąteczna szarlotka pod kratką

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Świąteczna szarlotka pod kratką Więcej zdjęć (11)

Moja szarlotka świąteczna różniła się od zwykłej szarlotki tym że dodałam do niej oprócz cynamonu odrobinę rozgrzewającego imbiru oraz rodzynki.
Wyszła bardzo smaczna, a jej zapach nosił się po całym mieszkaniu.

Składniki:

Świąteczna szarlotka pod kratką

 

 

  • Masa jabłkowa;
  • jabłka około 1 - 1,200,
  • cukier 1/2 szkl,( można dodać więcej),
  • sok z cytryny 5 - 6 łyżek,
  • woda zimna 4 -5 łyżek,
  • cynamon 1,5 łyżeczki,
  • imbir mielony szczypta,
  • rodzynki 2 garście,
  • tłuszcz do formy 1/2 łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Świąteczna szarlotka pod kratką
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodać zimne masło i posiekać nożem.

Wbić jajka,szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto,owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 60 minut.

W między czasie przygotować jabłka.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry lub kostkę.

Włożyć do garnka skropić sokiem z cytryny, dodać wodę oraz cukier,cynamon i imbir.

Dusić pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając.

1/3 ciasta odciąć i odłożyć z powrotem do lodówki, pozostałe 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę lekko wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia(u mnie foremka silikonowa o średnicy 27 cm.).

Wyłożyć mus jabłkowy.

Pozostawione ciasto rozwałkować i pokroić na paski.

Paski układać na jabłkach tworząc kratkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 50 minut.

Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Rada;

Jabłka nie mają być całkowicie rozgotowane.
Świąteczna szarlotka pod kratką
mąkę przesiać do miski,wymieszać z cukrem,cukrem waniliowym dodać zimne masło i posiekać nożem
Świąteczna szarlotka pod kratką
Dodać jajka i zagnieść gładkie jednolite ciasto
Świąteczna szarlotka pod kratką
Ciasto uformować w kulę ,owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 60 minut
Świąteczna szarlotka pod kratką
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne,pokroić,włożyć do garnka dodając cukier,sok z cytryny oraz wodę
Świąteczna szarlotka pod kratką
Dusić około 10 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając,pod koniec dodać rodzynki,wymieszać a na koniec dodać bułkę tartą i ponownie wymieszać
Świąteczna szarlotka pod kratką
Z ciasta odłożyć 1/3 a pozostałe ciasto rozwałkować
Świąteczna szarlotka pod kratką
Rozwałkowane ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej formy (u mnie silikonowa)
Świąteczna szarlotka pod kratką
Na cieście rozłożyć mus jabłkowy oraz paski z ciasta które odłożyliśmy(ciasto wcześniej rozwałkować)
Świąteczna szarlotka pod kratką
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 50 minut
Świąteczna szarlotka pod kratką
Po upieczeniu i wystudzeniu oprósz cukrem pudrem