Sposób przygotowania:
Mięciutkie pierniczki i choinka piernikowa
Masło , przyprawę do piernika i miód przekładam do rondelka i mieszam do rozpuszczenia się składników. Kakao przesiewam do mąki i mieszam razem . Sodę mieszam ze śmietaną. Białka ubijam z cukrem , do ubitych dodaję żółtka i mieszam wszystko z mąką , dodaję ostudzoną mieszankę z miodem i śmietanę z sodą. Wszystko trzeba wymieszać , ja wyręczyłam się robotem ( hak) Masa jest rzadka, przekładam ją do miski, nakrywam folią i odstawiam na dobę do lodówki.
Na drugi dzień masa jest gęsta, wyciągam ją i zostawiam na stolnicy wysypanej mąką, czekam aż się ogrzeje i zmięknie. Wyrabiam całość podsypując obficie mąką. Odrywam po kawałku ciasta i wałkuję, podsypując mąką. Wycinam dowolne wzorki pierniczków, układam na blaszce i piekę . 7 minut w 180 st. C
Aby zrobić choinkę potrzebne są różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek lub kwiatuszków . Po upieczeniu i ostudzeniu, sklejamy je lukrem i ozdabiamy.
*źródło - mopswkuchni.net/
Na drugi dzień masa jest gęsta, wyciągam ją i zostawiam na stolnicy wysypanej mąką, czekam aż się ogrzeje i zmięknie. Wyrabiam całość podsypując obficie mąką. Odrywam po kawałku ciasta i wałkuję, podsypując mąką. Wycinam dowolne wzorki pierniczków, układam na blaszce i piekę . 7 minut w 180 st. C
Aby zrobić choinkę potrzebne są różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek lub kwiatuszków . Po upieczeniu i ostudzeniu, sklejamy je lukrem i ozdabiamy.
*źródło - mopswkuchni.net/
kapitan_barbarossa
zbysiowa
Koniecznie, frajda dla dzieci, dużych i małych :D