Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1396]

Miodownik świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny miodownik przekładany masą z kaszy manny na świąteczny stół i nie tylko. Ciasto można polać polewą czekoladową.

Miodownik świąteczny

Składniki:

Miodownik świąteczny

Ciasto

KREM

Dodatkowo :

  • powidła śliwkowe- 180 g
  • sok z cytryny
  • aromat rumowy

Sposób przygotowania:

Miodownik świąteczny
Ciasto

Mąkę wymieszać z sodą, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta. Upiec każdy placek oddzielnie.

KREM

W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić. Margarynę przełożyć do miski, zmiksować. Do zmiksowanej margaryny dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć. Podzielić na 2 części

Składanie ciasta:

Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych. Nakryć drugim ciastem i wyłożyć resztę kremu i powideł śliwkowych, przykryć trzecim ciastem. Ciasto można posypać cukrem pudrem.