Sposób przygotowania:
Miodownik świąteczny
Ciasto
Mąkę wymieszać z sodą, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta. Upiec każdy placek oddzielnie.
KREM
W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić. Margarynę przełożyć do miski, zmiksować. Do zmiksowanej margaryny dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć. Podzielić na 2 części
Składanie ciasta:
Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych. Nakryć drugim ciastem i wyłożyć resztę kremu i powideł śliwkowych, przykryć trzecim ciastem. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Mąkę wymieszać z sodą, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta. Upiec każdy placek oddzielnie.
KREM
W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić. Margarynę przełożyć do miski, zmiksować. Do zmiksowanej margaryny dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć. Podzielić na 2 części
Składanie ciasta:
Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych. Nakryć drugim ciastem i wyłożyć resztę kremu i powideł śliwkowych, przykryć trzecim ciastem. Ciasto można posypać cukrem pudrem.