Sposób przygotowania:
Świąteczny przekładaniec
Mąkę przesiewamy z sodą i kakao. Dodajemy cukier, jajka, miód oraz margarynę. Wszystkie składniki zagniatamy. Dzielimy ciasto na 3 równe części i pieczemy po około 15-20 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do ostygnięcia. Z 1 litra mleka, potrzebnego do przygotowania kremu, odlewamy 1 szklankę. Mieszamy z żółtkami oraz kaszą. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zacznie wrzeć dodajemy mieszankę. Gotujemy, aż kasza będzie gęsta. Wylewamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy stopniowo dodając zimna kaszę. Do 1/3 części kremu dodajemy kakao. Kiedy wszystko mamy już przygotowane, przystępujemy do "skompletowania" ciasta. Na jedną część wykładamy połowę jasnego kremu. Przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy powidłami i kremem z kakao. Kładziemy ostatnie ciasto i resztę jasnego kremu. Na wierzchu układamy wzdłuż biszkopty. Nasączamy je wódką wymieszaną z wodą. Gorzką czekoladę roztapiamy ze śmietanką. Robimy dowolne wzorki na biszkoptach. Na koniec posypujemy ciasto startą na drobnych oczkach białą czekoladą.