Sposób przygotowania:
Świąteczne drożdżówki
CIASTO: W 1/3 szklanki letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Rozczyn powinien mieć konsystencje śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite z cukrem jajka, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, a ż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Spodem od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce. Drożdżówki umieszczamy ma blaszce ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C. Jako nadzienia użyłam masy makowej. MASA MAKOWA: Mak sparzamy. Po wystudzeniu mielimy 2 razy. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Do utartej masy dokładamy stopniowo mak. W dalszej kolejności dokładamy miód, mąkę, proszek do pieczenia, ubite białka oraz bakalie. Na koniec dajemy kilka kropel olejku. Dokładnie mieszamy. KRUSZONKA: Składniki przekładamy do miski. W dłoniach rozcieramy je tak by powstał kruszonka.