jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Świąteczne drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Idealny przepis na nadchodzące święta:).

Świąteczne drożdżówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne drożdżówki

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 kostki roztopionej i przestudzonego masła
  • 5 dag drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 jajka do ciasta.
  • 1 jajko do smarowania brzegów
  • Masa makowa:
  • 250 g suchego maku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 jajka,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 1 kopiata łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Bakalie ( u mnie rodzynki i orzechy),
  • Olejek migdałowy do smaku
  • Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • ¼ kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne drożdżówki
CIASTO: W 1/3 szklanki letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Rozczyn powinien mieć konsystencje śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite z cukrem jajka, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, a ż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Spodem od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce. Drożdżówki umieszczamy ma blaszce ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C. Jako nadzienia użyłam masy makowej. MASA MAKOWA: Mak sparzamy. Po wystudzeniu mielimy 2 razy. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Do utartej masy dokładamy stopniowo mak. W dalszej kolejności dokładamy miód, mąkę, proszek do pieczenia, ubite białka oraz bakalie. Na koniec dajemy kilka kropel olejku. Dokładnie mieszamy. KRUSZONKA: Składniki przekładamy do miski. W dłoniach rozcieramy je tak by powstał kruszonka.
Świąteczne drożdżówki
Do utartego masła z cukrem i żółtkami dodajemy pozostałe składniki masy
Świąteczne drożdżówki
Składniki kruszonki rozkruszamy w dłoniach do uzyskania posypki
Świąteczne drożdżówki
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wycinamy z niego koła
Świąteczne drożdżówki
W środku każdego koła robimy głębienie, smarujemy jajkiem, nakładamy masę makową i posypujemy kruszonką.