izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Świąteczne kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pyszne, kruche, a zarazem łatwe do przygotowania ciasteczka.

Świąteczne kruche ciasteczka

Składniki:

Świąteczne kruche ciasteczka

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku, np. migdałowego
  • margaryna lub masło do posmarowania blachy
  • bułka tarta do posypania blachy
  • 1 szt.gotowa polewa czekoladowa smak ciemnej czekolady
  • 1 szt.gotowa polewa czekoladowa smak białej czekolady
  • posypka kolorowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Świąteczne kruche ciasteczka
Składniki na ok. 50 szt. ciasteczek. Do miski włóż miękkie masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko, olejek oraz cukier. Z wszystkich tych składników zagnieć jednolite ciasto. Porcję kruchego ciasta rozwałkuj. Powycinaj ciastka, np. w kształcie gwiazdek, serduszek, księżyców, choinek, itp. Powycinane ciastka nakładaj na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasteczka piecz ok. 12 min. w temp. 180 stopni. Upieczone ciasteczka zdejmij z blachy, wystudź. Przygotuj polewy według przepisu na opakowaniu. Ostudzone ciasteczka dekoruj oby dwoma polewami, a następnie posyp je kolorową posypką.