Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1381]

Świąteczne pieczone jabłka z powidłem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie jabłka najlepiej smakują gorące, zaraz po upieczeniu. A zapach, który roznosi się po domu sprawia, że nie możemy się doczekać kiedy będą gotowe. Zróbcie koniecznie takie jabłka. Będziecie zachwyceni.

Świąteczne pieczone jabłka z powidłem

Składniki:

Świąteczne pieczone jabłka z powidłem

Składniki:

  • 4 jabłka
  • pół słoiczka powidła śliwkowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Świąteczne pieczone jabłka z powidłem

Przygotowanie jabłek:

Świąteczne pieczone jabłka z powidłem
Jabłka przygotowujemy do pieczenia, wydrążamy.

Jabłka należy umyć i osuszyć, następnie wydrążamy środek uważając żeby nie przebić nożem jabłek.

Nadzienie:

Świąteczne pieczone jabłka z powidłem
Następnie przygotowujemy nadzienie do jabłek.

Powidło, kakao, cynamon i rodzynki przełożyć do miseczki a następnie bardzo dokładnie wymieszać.

Do pieczenia:

Świąteczne pieczone jabłka z powidłem
Następnie jabłka wypełnić nadzieniem z powidła.

Następnie nadzieniem z powidła wypełnić wydrążone wcześniej jabłka.

Pieczenie:

Świąteczne pieczone jabłka z powidłem
Jabłka piec do miękkości przez około 20 minut.

Tak wykonane jabłka ułożyć w formie do zapiekania i piec je w temperaturze 170 stopni do miękkości tak przez około 20 minut.

Podanie i rady:

Świąteczne pieczone jabłka z powidłem
Następnie jabłka podajemy gorące na podwieczorek. Smacznego.

Upieczone jabłka podajemy od razu po upieczeniu na gorąco. Smacznego życzę.

Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
Czas pieczenia zależy od wielkości miękkości jabłek.
Zamiast powidła można użyć dżemu z czarnej porzeczki.