sebek kucharek

sebek kucharek

Kucharz
[Przepisów: 18]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne pierniczki w sam raz na święta...ALE trzeba zrobić je na 2 tyg. przed świętami!!! by zmiękły.

Świąteczne pierniczki

Składniki:

Świąteczne pierniczki

 

  • 1 jajko
  • 1/2 kg mąki
  • 20 dkg miodu (płynnego) - ok 1 dużej łyżki stołowej
  • 20 dkg cukru pudru
  • 12 dkg margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. przyprawy do piernika

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki
Wszystkie sypkie składniki wymieszaj razem dodaj mód, jajko i wymieszaj, następnie dodaj margarynę i zagnieć ciasto. Na początku będzie sypkie, później mętne. Ugniataj tak długo, aż będzie lśniące. Rozwałkuj podsypując odrobiną mąki na grubość ok 1mm (im cieńsze tym szybciej się pieką i mogą przypalić). Wycinaj ciasteczka foremkami. Piec ok 5 min w temp. 180 stopni. Dobra rada: 1. nie układaj ciastek zbyt gęsto na blasze bo urosnę i się posklejają. 2. często zaglądaj do piekarnika, bo można przegapić moment kiedy będą dobre, czasem może się zdarzyć, że część będzie dobra a część jeszcze nie. Po wystygnięciu można udekorować lukrem. Do świąt (2 tyg) trzymaj w otwartym pudełku - zmiękną. Smacznego