Sposób przygotowania:
Świąteczne pierogi z suszonymi śliwkami
Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól, olej i jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe odłóż przykryte ściereczką. Suszone śliwki wrzuć do rondelka z grubym dnem, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy woda odparuje, a śliwki się rozgotują, dodaj sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy, cynamon, kardamon i wymieszaj. Ściągnij z ognia, dodaj również orzechy, czekoladę, skórkę kandyzowaną i całość połącz. Zostaw do ostygnięcia. Ciasto podziel na pół i rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij krążki. Na każdy nałóż farsz i zlep brzegi. W garnku zagotuj wodę z solą. Pierogi gotuj partiami, delikatnie mieszając. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 4 minuty. Odcedź i powtórzyć to samo z resztą pierogów. Podawaj posypane wg uznania np. cynamonem, czekoladą, orzechami lub polane masełkiem.