Magiel Kuchenny

Magiel Kuchenny

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Świąteczne pierogi z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Obowiązkowe na świątecznym stole :). Uwielbiane przez wszystkich domowników. Pięknie pachną i niesamowicie smakują. Polecam

Świąteczne pierogi z suszonymi śliwkami

Składniki:

Świąteczne pierogi z suszonymi śliwkami

 

  • Ciasto pierogowe

 

  • 2 szklanki mąki + do podsypania;
  • 1 łyżeczka oleju;
  • 1 roztrzepane jajko;
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody;
  • 1/2 łyżeczki soli.

 

  • Farsz

 

  • 350 g suszonych śliwek;
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • 3 posiekane kostki gorzkiej czekolady;
  • 5 sztuk drobno posiekanych orzechów np. włoskich;
  • 200 ml wody;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • 4 łyżeczki cukru;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;
  • szczypta kardamonu.

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierogi z suszonymi śliwkami
Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól, olej i jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe odłóż przykryte ściereczką. Suszone śliwki wrzuć do rondelka z grubym dnem, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy woda odparuje, a śliwki się rozgotują, dodaj sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy, cynamon, kardamon i wymieszaj. Ściągnij z ognia, dodaj również orzechy, czekoladę, skórkę kandyzowaną i całość połącz. Zostaw do ostygnięcia. Ciasto podziel na pół i rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij krążki. Na każdy nałóż farsz i zlep brzegi. W garnku zagotuj wodę z solą. Pierogi gotuj partiami, delikatnie mieszając. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 4 minuty. Odcedź i powtórzyć to samo z resztą pierogów. Podawaj posypane wg uznania np. cynamonem, czekoladą, orzechami lub polane masełkiem.