Sposób przygotowania:
Świąteczne razowe galette z grzybami
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki i oliwę. Powoli dolewamy wody i zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy do leżakowania. Cebulę siekamy drobno i szklimy na oleju.
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli, dodajemy przyprawy i przesmażamy wszystko ok 10 min. Na drugiej patelni siekamy i dusimy pora na maśle, dodajemy do niego posiekany koper i pietruszkę.
Ciasto rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nadając mu kształ koła. Na środek ciasta wykładamy pora, na nim rozsmarowujemy jogurt grecki. Teraz warstwa grzybów, oprószamy wszystko pieprzem i tymiankiem, zawijamy brzegi tarty do środka.
Pieczemy 40 min w 180st. Kiedy galette wystygnie posypujemy je natka pietruszki i plasterkami papryki, kroimy w trójkąty
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli, dodajemy przyprawy i przesmażamy wszystko ok 10 min. Na drugiej patelni siekamy i dusimy pora na maśle, dodajemy do niego posiekany koper i pietruszkę.
Ciasto rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nadając mu kształ koła. Na środek ciasta wykładamy pora, na nim rozsmarowujemy jogurt grecki. Teraz warstwa grzybów, oprószamy wszystko pieprzem i tymiankiem, zawijamy brzegi tarty do środka.
Pieczemy 40 min w 180st. Kiedy galette wystygnie posypujemy je natka pietruszki i plasterkami papryki, kroimy w trójkąty