Galette z Bretanii z owocami morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fajny przepis od Paskala Brodnickiego

Galette z Bretanii z owocami morza

Składniki:

Galette z Bretanii z owocami morza

 

 

  • Farsz
  • 200 g muszli św. Jakuba
  • 200 g małż
  • 100 g krewetek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki, drobno posiekany
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 g szafranu

Sposób przygotowania:

Galette z Bretanii z owocami morza
Aby powstało ciasto należy wymieszać ze sobą mąkę z wodą, posolić i wymieszać całość a następnie odstawić na godzinę.

Do przygotowania farszu potrzebujemy rozgrzać masło na patelni i podsmażyć „saute” wszystkie owoce morza wraz z drobno siekanym czosnkiem. Na koniec dodaj śmietanę i szafran i odstaw na bok.



Smaż naleśniki, galette najlepiej tak, aby miały średnicę 15cm lub więcej. Kiedy galette są już gotowe wyłóż na wierzch farsz, posyp natką pietruszki i złóż w kopertę.



Podawaj z zieloną sałatą z olejem rzepakowym i cytryną lub ze zwykłym octem białym.