zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Świąteczny bigos na smalcu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny bigos z kapusty kiszonej

Świąteczny bigos na smalcu

Składniki:

Świąteczny bigos na smalcu

 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 1/2 kg miesa wieprzowego
  • 1/2 kg kiełbasy cienkiej
  • 5 dkg słoniny
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 duża cebula
  • 5 dkg grzybów suszonych
  • 100 ml czerwonego wina
  • przyprawy: sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, kminek

Sposób przygotowania:

Świąteczny bigos na smalcu
Grzyby suszone namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować, pokroić i włożyć do wywaru. Kapustę posiekać, zalać wrzącą wodą i gotować około kwadransa bez przykrywania. Mięso umyć, pokroić w kostkę i odsmażyć na smalcu. Do kapusty dodać wszystkie przyprawy. Następnie dodać mięso, wywar z grzybami. Starannie wymieszać i dusić pod przykryciem około 1,5 -2 godzin, aż mięso będzie miękkie (od czasu do czasu mieszać). Następnie dodać pokrojoną kiełbasę, stopioną słoninę oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Na końcu wlać wino. Całość dusić jeszcze pół godziny.