Sposób przygotowania:
Świąteczny łosoś (wigilijny)ETAP 1
Łososia dzielimy na dwie porcje i oprószamy przyprawami: sól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy. Koperek drobno siekamy. Rozdrobniony wykładamy na rybę.
ETAP 2
Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy na niego porcje łososia skórką do dołu..
ETAP 3
W trakcie, gdy pierwsza strona się smaży orzechy grubo siekamy, a śliwki przekrawamy na połowę.
ETAP 4
Usmażoną do połowy rybę przewracamy na drugą stronę. Dodajemy do niej przygotowane bakalie i przysmażamy z drugiej strony.
ETAP 5
Między czasie przygotowujemy cytrynowy sos.
Z cytryny wyciskamy sok i ścieramy z połowy skórkę. Sok wraz z skórką przekładamy do garnka i zagotowujemy. W odrobinie wody rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną zagęszczamy cytrynowy sos i słodzimy go miodem do smaku.
Magdalena88