jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Świąteczny łosoś (wigilijny)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Łosoś to delikatna ryba. Dodatek cytrynowego sosu i bakalii nadaje mu nietypowego, pysznego smaku. Polecam taką odsłonę tej ryby jako jedno z dań wigilijnych! Nie jest bowiem powiedziane, że tylko karp ma królować na świątecznym stole:).

Świąteczny łosoś (wigilijny) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świąteczny łosoś (wigilijny)

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Świąteczny łosoś (wigilijny)

ETAP 1

Świąteczny łosoś (wigilijny)
Łososia przyprawiamy

Łososia dzielimy na dwie porcje i oprószamy przyprawami: sól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy. Koperek drobno siekamy. Rozdrobniony wykładamy na rybę.

ETAP 2

Świąteczny łosoś (wigilijny)
Przygotowaną rybę smażymy

Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy na niego porcje łososia skórką do dołu..

ETAP 3

Świąteczny łosoś (wigilijny)
Bakalie rozdrabniamy

W trakcie, gdy pierwsza strona się smaży orzechy grubo siekamy, a śliwki przekrawamy na połowę.

ETAP 4

Świąteczny łosoś (wigilijny)
Do rymy dodajemy bakalie

Usmażoną do połowy rybę przewracamy na drugą stronę. Dodajemy do niej przygotowane bakalie i przysmażamy z drugiej strony.

ETAP 5

Świąteczny łosoś (wigilijny)
Oddzielnie przygotowujemy cytrynowy sos

Między czasie przygotowujemy cytrynowy sos.
Z cytryny wyciskamy sok i ścieramy z połowy skórkę. Sok wraz z skórką przekładamy do garnka i zagotowujemy. W odrobinie wody rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną zagęszczamy cytrynowy sos i słodzimy go miodem do smaku.