Sposób przygotowania:
Hetmaniec (świąteczny makowiec)
CIASTO KRUCHE: Mąkę siekamy z masłem na stolnicy. Dokładamy do nich pozostałe składniki. Zarabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę, a drugą schładzamy. Na wyłożone ciasto kruche wykładamy masę makową. Całość razem pieczmy około 50 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy. MAK: Mak sparzamy. Po ostygnięciu mielimy dwa razy. Ucieramy margarynę z cukrem, po czym dodajemy partiami cukier. Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak oraz na koniec proszek do pieczenia. Oddzielnie ubijamy białka na pianę, które następnie dokładamy do maku. Dodajemy olejek migdałowy na zapach oraz bakalie. Ciasto wylewamy na ciasto kruche i razem pieczemy.BISZKOPT: Na dno blaszki ścieramy schłodzone ciasto kruche. Na wierzch wylewamy ciasto biszkoptowe. Razem pieczemy około 15-20 minut w 180°C. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dokładamy cukier. Gdy dobrze się rozetrze dokładamy po jednym żółtku. Puszystą masę łączymy z mąka i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na ciasto kruche. Pieczemy. Studzimy. MASA ORZECHOWA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąkę, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy nutellę, orzechy oraz alkohol. Dokładnie ucieramy.