cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Świąteczny zawijany makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjny, polski makowiec, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Miękkie, wilgotne ciasto z posmakiem wanilii i fantastycznego maku.

Świąteczny zawijany makowiec

Składniki:

Świąteczny zawijany makowiec

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny zawijany makowiec
Mąkę wsypać do misy. W środku zrobić dołek i z mąki, cukru, drożdży zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 15 min, by ruszył. Masło rozpuścić w rondelku. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Do miski z mąką i rozczynem dodać resztę ciepłego mleka, utarte z cukrami żółtka i szczyptę soli. Całość wyrobić na jednolitą masę. Następnie dodać ostudzone masło i ponownie wyrobić, by wszystkie składniki się połączyły. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5h. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm. Białko jajka ubić i posmarować nim blat ciasta. Następnie wyłożyć masę makową, zostawiając tylko wolne brzegi. Zawinąć w roladę. Piec w temp. 180 C przez ok. 30 min. Lukrować po ostygnięciu : do cukru pudru dodać wodę i utrzeć wszystko łyżką. Po wierzchu posypać makiem i posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!