jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Świąteczny rarytas

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto makowe przełożone bezą, połączone kremem czekoladowym z mieszanką bakalii i owoców:)

Świąteczny rarytas

Składniki:

Świąteczny rarytas

 

  • CIASTO
  • 8 jaj
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag maku
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 dag kaszy manny lub bułki tartej
  • ½ olejku migdałowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA
  • 3jaja
  • 9 łyżek cukru kryształu
  • 2 kostki masła
  • 5-6 kostek rozpuszczonej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1-2 łyżki alkoholu

 

  • DODATKI
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • ½ szklanki drylowanych wiśni
  • ½ szklanki agrestu
  • 2 krążki bezowe takie jak wielkość krążków makowych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny rarytas
Z przepisu na ciasto białka oddzielić od żółtek, a następnie żółtka utrzeć z cukrem, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wymieszać. Na masę z żółtek wyłożyć warstwami mak, bułkę lub kaszę manną, cukier waniliowy, olejek migdałowy, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do średniej tortownicy lub formy i piec około 30 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Po ostygnięciu przekroić na 3 krążki. Z przepisu na masę, na parze ubić jajka z cukrem (tak żeby garnek nie dotykał wody). Kiedy masa będzie dosyć gorąca (sprawdzić), przenieść ją do garnka z zimną wodą, cały czas ubijając, a na garnek z ciepłą wodą położyć rondelek z czekoladą, aby rozpuszczała się w międzyczasie. Następnie masło rozkręcić i dodawać do niego po łyżce ubitej, jajecznej pianki (na najmniejszych obrotach miksera), a pod koniec ubijania masy, dodać rozpuszczoną, czekoladę, alkohol, kakao, olejek i utrzeć. Agrest i wiśnie odsączyć z soku, a sok z agrestu zostawić na później. Rodzynki sparzyć, a orzechy posiekać. Każdy krążek makowy nasączać sokiem z agrestu i smarować kremem, a na makowe krążki kłaść krążki bezowe, które posypywać bakaliami i owocami. Następny krążek makowy smarować kremem od spodu i położyć na bakalie i bezę, tak żeby spód i wierzch ciasta stanowiły placki makowe.Wierzch ciasta udekorować kremem.