gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Świąteczny Murzynek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

bardzo dobry placek, polecam zrobić, u mnie gościł podczas świąt i zniknął szybko ze stołu. Polecam naprawę.

Świąteczny Murzynek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny Murzynek

 

  • CIASTO MAKOWE
  • 15 dkg margaryny
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki
  • 30 dag maku
  • 2 łyżeczki kakao
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag miodu
  • PLACEK BIAŁY
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • MASA JABŁKOWA
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka margaryny
  • 4-5 łyżek cukru
  • MASA BUDYNIOWA
  • 6 żółtek
  • pół litry mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1 cukier wanilinowy
  • DODATKOWO
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Świąteczny Murzynek
CIASTO MAKOWE: margarynę utrzeć mikserem, dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać po 1 żółtku, miód, mąkę, kakao, proszek do pieczenia cały czas ucierać. Mak sparzyć i zmielić. Dodać do masy. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę przełożyć na dwie brytfanny wysmarowane margaryną i upiec w 180 st. przez 25-30 minut dwa placki. CIASTO BIAŁE: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ocet. Łyżką wmieszać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. MASA JABŁKOWA: Jabłka umyć, pozbawić skórek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dać do miski, z rozpuszczoną wcześniej margaryną i smażyć na ogniu. Dodać galaretki w proszku oraz cukier (do smaku). MASA BUDYNIOWA: Większą część mleka zagotować, w mniejszej rozrobić: mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać zimnego budyniu. SKŁADANIE: 1. CIASTO MAKOWE-> 1/2 MASY BUDYNIOWEJ -> CIASTO BIAŁE -> MASA JABŁKOWA -> 1/2 MASY BUDYNIOWEJ-> 2. CIASTO MAKOWE -> CUKIER PUDER
Świąteczny Murzynek
Najpierw należy przygotować masę na ciasto makowe
Świąteczny Murzynek
Później należy przygotować wszystko na ciasto białe
Świąteczny Murzynek
Teraz czas na masę jabłkową. Potem na masę budyniową.
Świąteczny Murzynek
Wszystko składamy tak, jak podano w przepisie, aby powstało całe ciasto.