Sposób przygotowania:
Świąteczny Murzynek
CIASTO MAKOWE: margarynę utrzeć mikserem, dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać po 1 żółtku, miód, mąkę, kakao, proszek do pieczenia cały czas ucierać. Mak sparzyć i zmielić. Dodać do masy. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę przełożyć na dwie brytfanny wysmarowane margaryną i upiec w 180 st. przez 25-30 minut dwa placki. CIASTO BIAŁE: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ocet. Łyżką wmieszać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. MASA JABŁKOWA: Jabłka umyć, pozbawić skórek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dać do miski, z rozpuszczoną wcześniej margaryną i smażyć na ogniu. Dodać galaretki w proszku oraz cukier (do smaku). MASA BUDYNIOWA: Większą część mleka zagotować, w mniejszej rozrobić: mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać zimnego budyniu. SKŁADANIE: 1. CIASTO MAKOWE-> 1/2 MASY BUDYNIOWEJ -> CIASTO BIAŁE -> MASA JABŁKOWA -> 1/2 MASY BUDYNIOWEJ-> 2. CIASTO MAKOWE -> CUKIER PUDER
marietta