luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Roladki makowe w masie serowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie kruchego ciasta z masą makową i masą serową pozwala delektować się wspaniałym smakiem nie tylko przy świątecznej kawie. Ciasto wychodzi niezwykle kruche i najlepiej jak przestoi dobę, a nawet dwie. Wtedy pięknie zmięknie od masy serowej.

Roladki makowe w masie serowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki makowe w masie serowej

 

  • Ciasto kruche:
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 30 dag margaryny
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 80 dag mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Mak do rolad:
  • 2 szklanki maku
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kakao
  • cynamon
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • olejek migdałowy

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Roladki makowe w masie serowej
Składniki kruchego ciasta zarobić, podzielić na 5 części. Dwie rozwałkować na wielkość blachy i każdą piec w blasze wyłożonej papierem do pieczenie w temp.200'C przez ok 15 min. aż się zrumieni. Lekko przestudzić i dopiero wtedy wyjmować z blaszki, gdyż może się rozsypać. Mak sparzyć, zemleć dodać, żółtka, cukier, margarynę i utrzeć. Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę i lekko wymieszać. Pozostałe trzy kawałki ciasta rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia, każdą z nich posmarować masą makową, zwinąć rolady i wszystkie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.200'C przez ok 20-25 min aż się zrumienią. Wyjąć, zostawić do wystygnięcia, następnie ostrożnie usunąć papier. Ser, cukier, żółtka i cukier waniliowy wymieszać i smażyć ok 5 min. Budyń rozprowadzić w mleku, dodać do masy serowej i wymieszać. Przestudzić. Na spodzie blaszki ułożyć pierwszy kruchy placek, wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć ciasto z rolad, wyłożyć resztę masy serowej i przykryć drugim kruchym ciastem. Całość można polać polewą czekoladowa i odstawić by kruche ciasto częściowo wchłonęło wilgoć z masy serowej.
Roladki makowe w masie serowej
Etap 1: Trzy rolady układam w jednej blasze i piekę aż się zrumienią i połączą ze sobą
Roladki makowe w masie serowej
Etap 2: A tak wygląda przekrój całego ciasta