Sposób przygotowania:
Roladki makowe w masie serowej
Składniki kruchego ciasta zarobić, podzielić na 5 części. Dwie rozwałkować na wielkość blachy i każdą piec w blasze wyłożonej papierem do pieczenie w temp.200'C przez ok 15 min. aż się zrumieni. Lekko przestudzić i dopiero wtedy wyjmować z blaszki, gdyż może się rozsypać. Mak sparzyć, zemleć dodać, żółtka, cukier, margarynę i utrzeć. Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę i lekko wymieszać. Pozostałe trzy kawałki ciasta rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia, każdą z nich posmarować masą makową, zwinąć rolady i wszystkie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.200'C przez ok 20-25 min aż się zrumienią. Wyjąć, zostawić do wystygnięcia, następnie ostrożnie usunąć papier. Ser, cukier, żółtka i cukier waniliowy wymieszać i smażyć ok 5 min. Budyń rozprowadzić w mleku, dodać do masy serowej i wymieszać. Przestudzić. Na spodzie blaszki ułożyć pierwszy kruchy placek, wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć ciasto z rolad, wyłożyć resztę masy serowej i przykryć drugim kruchym ciastem. Całość można polać polewą czekoladowa i odstawić by kruche ciasto częściowo wchłonęło wilgoć z masy serowej.
zbysiowa
Ela Dz