BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1417]

Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab, który przedstawię pochodzi ze starego zeszytu mojej babci. Mięsko schabu jest soczyste, kruche i bardzo smaczne, a sprawia to farsz, którym jest faszerowany schabik. Taki schab proponuję na świąteczny obiad.

Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem
Oliwki odsączyć z zalewy na sitku, następnie drobniutko pokroić.

Cebulę obrać , pokroić i zeszklić na łyżce margaryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze jedną łyżkę margaryny, 2 łyżki mąki, pokrojone oliwki, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Schab naciąć wzdłuż, napełnić farszem, związać nitką.

Następnie natrzeć pieprzem i solą obłożyć plastrami margaryny.

Tak przygotowany schab ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny polewając wodą w trakcie pieczenia.

Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie.

Mleko wymieszać z olejem z mąką (100 g) i ze szczyptą soli.

Ubić pianę z białek i dodać do ciasta.

Mocno rozgrzać smalec, maczać różyczki kalafiora i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Mięso wyjąć z piekarnika, zdjąć nitkę i pokroić w plastry.

Pokrojone mięso ułożyć na półmisku, obok ułożyć różyczki kalafiora i udekorować natką pietruszki.

Z powstałego tłuszczu przygotować sos, dolać pół szklanki wody, zagotować. 

Doprawić do smaku pieprzem i solą, zaciągnąć śmietaną.

Rada;

Cebula 1 większa lub 2 mniejsze. 

Mleko 1/3 szklanki o pojemności 250 ml. 

Sól i pieprz do smaku. Kalafior może być mrożony, śmietana ma być gęsta, możemy ją zastąpić jogurtem gęstym (greckim).
Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem
Oliwki odsączyć ,a następnie pokroić na mniejsze kawałki
Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem
Cebulę po obraniu pokroić zeszklić na łyżce margaryny
Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,jeszcze jedną łyżkę margaryny wymieszać
Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem
Dodać pokrojone oliwki, sól i pieprz do smaku
Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem
Schab naciąć wzdłuż
Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem
Nałożyć farsz
Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem
Zwinąć w roladę i obwiązać nitką
Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem
Obłożyć plastrami margaryny i ułożyć na blaszce,piec 15 godziny w 200 stopniach
Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem
Kalafior podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie
Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem
Mleko wymieszać z olejem,mąką i solą
Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem
Pyszny schab gotowy do podania