SUPERPRZEPIS

Świąteczny schab z bakaliami

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Świąteczny schab z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Takie mięso podaję na zimno, jako dodatek do pieczywa. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionych bakalii, np. orzechów lub rodzynków.

Składniki:

Świąteczny schab z bakaliami

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu,
  • 8 dag suszonych fig,
  • 12 dag suszonych moreli,
  • 12 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
  • ¾ szklanki czerwonego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżki miodu płynnego, prawdziwego,

Sposób przygotowania:

Świąteczny schab z bakaliami

ETAP 1

Świąteczny schab z bakaliami
Osuszone mięso nacinamy wzdłuż

Mięso przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacinamy go wzdłuż w pięciu miejscach. Każdy „rowek” powinien mieć około 2-2,5 cm głębokości.

ETAP 2

Świąteczny schab z bakaliami
Nacięte mięso oprószamy przyprawami

Tak przygotowane mięso oprószamy dokładnie solą i pieprzem.

ETAP 3

Świąteczny schab z bakaliami
Mięso wypełniamy bakaliami

W przygotowane nacięcia układamy bakalie. Ja zrobiłam 2 rzędy śliwkowe, 2 morelowe i jeden figowy.

ETAP 4

Świąteczny schab z bakaliami
Pieczeń przewiązujemy sznurkiem

Po nałożeniu owoców mięso dokładnie obwiązujemy sznurkiem, dość gęsto, by owoce w trakcie pieczenia nie wysunęły się na wierzch.

ETAP 5

Świąteczny schab z bakaliami
Gotowe mięso podlewamy winem i pieczemy

Przewiązane sznurkiem schab układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód łączymy z olejem. Otrzymaną mieszaniną smarujemy dokładnie mięso. Schab podlewamy winem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 80 minut w 190°C.