kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Świąteczny zaprzęg

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Świetna dekoracja na świąteczny stół.

Świąteczny zaprzęg

Składniki:

Świąteczny zaprzęg

 

  • ½ kg mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag miodu
  • 12 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody delecta
  • sól
  • przyprawa go piernika
  • lukier biały i różowy
  • kolorowa posypka
  • cukier 5 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny zaprzęg
Miód rozpuścić dodać mąkę i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około godzinę. Wałkować placek grubości około ½ cm, wycinać foremkami odpowiednie kształty. Piec w piekarniku 180 º C przez 10 minut. Po upieczeniu udekorować lukrem, skleić karmelem (rozgrzać na patelni 5 łyżek cukru.