ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Swieży dorsz smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna świeża rybka, prosto z nad morza

Swieży dorsz smażony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Swieży dorsz smażony

 

 

Sposób przygotowania:

Swieży dorsz smażony
Dorsza dokładnie myjemy i usuwamy pozostałe ości. Osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 3 godziny do lodówki żeby się przegryzło. Po tym czasie roztrzepujemy jajka w głębokim talerzu. Na drugi talerz sypiemy mąkę. Kawałki ryby osypujemy mąką, następnie zanurzamy w jajku i znów osypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy kawałki ryby i smażymy z obu stron na ładny rumiany kolor.
Swieży dorsz smażony
Dorsza dokładnie myjemy i usuwamy pozostałe ości. Osuszamy na ręczniku papierowym.
Swieży dorsz smażony
Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 3 godziny do lodówki żeby się przegryzło.
Swieży dorsz smażony
Po tym czasie roztrzepujemy jajka w głębokim talerzu. Na drugi talerz sypiemy mąkę. Kawałki ryby osypujemy mąką, następnie zanurzamy w jajku i znów osypujemy mąką.
Swieży dorsz smażony
Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy kawałki ryby i smażymy z obu stron na ładny rumiany kolor.