Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Świnki w kocyku wg.Anuli

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Potrawa zainspirowana tradycyjnym angielskim daniem ,,Pigs in the blanket,,

Świnki w kocyku wg.Anuli

Składniki:

Świnki w kocyku wg.Anuli

 

 

  • 1 kg dużych piersi z kurczaka
  • 5-6 parówek typu Berlinki z Morlin (ok 1/2 parówki na 1 kawałek piersi)
  • gruby plaster żółtego sera
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 kostki rosołowe drobiowe Knorr
  • przyprawa do mięs Knorr
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki
  • olej do smażenia
  • 3 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • wykałaczki

 

 

Sposób przygotowania:

Świnki w kocyku wg.Anuli
Piersi oczyszczamy, myjemy i przekrajamy na dwa płaty, rozbijamy. Kostki rosołowe rozkruszamy do miseczki i dodajemy oliwę z oliwek, ucieramy do otrzymana konsystencji musztardy. Piersi z jednej strony smarujemy masa z roztartych kostek, z drugiej posypujemy przyprawą do mięs Knorr. Parówki nacinamy wzdłuż i wkładamy do nacięcia na przemian kawałeczki sera i papryki następnie układamy je na piersiach na stronie posmarowanej masa z kostek rosołowych Knorr i zwijamy. Końce spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na średnim ogniu na złoto. Zwinięte piersi powinny być do połowy zanurzone w oleju aby dokładnie usmażyły się w środku.