ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Swojski pasztet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny domowy pasztet do chleba

Swojski pasztet

Składniki:

Swojski pasztet

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka z rosołu
  • 100g wołowiny z rosołu
  • 100g wątróbki drobiowej
  • 300g boczku
  • 3 cebule
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jaja
  • 2 liście laurowe
  • Pieprz grubo mielony do smaku
  • Sól do smaku
  • Majeranek do smaku
  • Cząber do smaku
  • 50ml koniaku
  • 1 ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

Swojski pasztet
Wątróbkę i boczek zalewamy wodą, dodajemy obrane cebule i liście laurowe, gotujemy. Ćwiartki z kurczaka obieram z mięsa. Do miski wkładamy czerstwą bułkę i zalewamy ją szklanką rosołu. Wszystkie mięso razem z cebulą i bułką mielimy dokładnie przy użyciu maszynki do mielenia mięsa. Do powstałej masy wbijamy jajka. Doprawiamy wg uznania pieprzem, solą, majerankiem i cząbrem. Przeciskamy ząbek obranego czosnku i wlewamy 50ml koniaku. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej masę. Pieczemy w temperaturze 180stopni przez godzinę.