Sposób przygotowania:
Sycąca rodzinna zapiekankaPrzygotowanie mięs
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano, smażymy na oleju.
Mięso mielone łączymy z odciśniętą kajzerką, jajkiem, musztardą i przyprawami, wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy malutkie pulpeciki. Pulpeciki obsmażamy na oleju.
Przygotowanie dodatków
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, oczyszczone pieczarki w cienkie plasterki.
Paprykę, cebulę i pieczarki smażymy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki, podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos się zagęści. Dodajemy mięso z kurczaka.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
ETAP 3:
Kaszę łączymy z warzywami, pieczarkami i kurczakiem. Dodajemy kukurydzę. Całość przekładamy do formy do pieczenia, wykładamy pulpeciki.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego fo 180 st.C na 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy startym serem.