Sposób przygotowania:
Sycący kociołek
Mięso w kawałku obgotowujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez ok 30 min. W między czasie zbieramy cedzakiem szumowinę. Mięso wyciągamy i kroimy w dość duże kawałki , wrzucamy do wody w której się gotowało Do garnka z mięsem wlewamy ocet i wsypujemy cukier . ZiemniakiMarchewkę obieramy i kroimy w grubą kostkę . Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek i cebulę, dorzucamy do mięsa . gotujemy przez ok 10 min , dokładamy pokrojone wcześniej ziemniaki i marchewkę. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w paski, podsmażamy na patelni z łyżką oleju , Na tej samej patelni podduszamy papryki wcześniej pokrojone w dużą kostkę . Pieczarki i paprykę dokładamy na 5 min przed końcem gotowania gdy ziemniakii mięso są już miękkie . Całość możemy zagęścić zasmażką lub gotowym sosem pieczeniowym, na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i vegetą.
marietta