SUPERPRZEPIS

Barszczyk z botwinką i bobem

  • 6
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Barszczyk z botwinką i bobem Więcej zdjęć (4)

Barszczyk można podać z młodymi ziemniaczkami albo z jajkiem - ja polecam z młodym, gotowanym bobem!

Składniki:

Barszczyk z botwinką i bobem

 

  • duży pęczek botwinki
  • kilka małych buraczków /lub 1 duży burak/
  • 1 cebulka dymka /lub kawałek pora/
  • kawałek selera naciowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2-3 młode marchewki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • 1,5-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • szczypta cukru
  • ok. 2 litry bulionu warzywnego /lub wody/
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek
  • 1 szklanka ugotowanego młodego bobu

Sposób przygotowania:

Barszczyk z botwinką i bobem
-Obrać i ugotować bób. -Włoszczyznę i buraki dokładnie opłukać i obrać. -Warzywa i większe buraki pokroić w drobna kostkę, jeśli są malutkie pozostawić w całości /cebulę zachować w całości/, botwinkę pokroić na niewielkie kawałki. -Wywar warzywny zagotować, dodać listek laurowy i ziele angielskie.



-Do wywaru dodać pokrojoną włoszczyznę i gotować ok. 10 minut. -Dodać buraczki , pokrojone łodyżki botwiny i 1 łyżkę octu, gotować kolejne 10 minut. -Dodać liście botwinki, zamieszać i moment podgotować. -Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać szczyptę cukru, pozostały ocet i masło. -Wlać śmietanę /zahartowaną/ ,dodać zmiażdżony ząbek /lub dwa/ czosnku i zielony koperek /w-g uznania/.



Jeśli barszcz wydaje nam się pozbwiony koloru możemy dodać do niego nieco koncentratu z buraków. Barszczyk można podawać z młodymi ziemniaczkami lub jajkiem ugotowanym na twardo. Tym razem proponuję podać barszczyk ze świeżym , ugotowanym bobem.
Barszczyk z botwinką i bobem
Umyć obrać i pokroić warzywa w dowolnej wielkości kawałeczki.
Barszczyk z botwinką i bobem
Bób obrać i ugotować do miekkości w ososlonej wodzie.
Barszczyk z botwinką i bobem
Wszystkie warzywa gotować do miekkości a nastepnie doprawic do smaku i dodać śmietanę.