Sposób przygotowania:
Barszczyk z botwinką i bobem
-Obrać i ugotować bób. -Włoszczyznę i buraki dokładnie opłukać i obrać. -Warzywa i większe buraki pokroić w drobna kostkę, jeśli są malutkie pozostawić w całości /cebulę zachować w całości/, botwinkę pokroić na niewielkie kawałki. -Wywar warzywny zagotować, dodać listek laurowy i ziele angielskie.
-Do wywaru dodać pokrojoną włoszczyznę i gotować ok. 10 minut. -Dodać buraczki , pokrojone łodyżki botwiny i 1 łyżkę octu, gotować kolejne 10 minut. -Dodać liście botwinki, zamieszać i moment podgotować. -Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać szczyptę cukru, pozostały ocet i masło. -Wlać śmietanę /zahartowaną/ ,dodać zmiażdżony ząbek /lub dwa/ czosnku i zielony koperek /w-g uznania/.
Jeśli barszcz wydaje nam się pozbwiony koloru możemy dodać do niego nieco koncentratu z buraków. Barszczyk można podawać z młodymi ziemniaczkami lub jajkiem ugotowanym na twardo. Tym razem proponuję podać barszczyk ze świeżym , ugotowanym bobem.
-Do wywaru dodać pokrojoną włoszczyznę i gotować ok. 10 minut. -Dodać buraczki , pokrojone łodyżki botwiny i 1 łyżkę octu, gotować kolejne 10 minut. -Dodać liście botwinki, zamieszać i moment podgotować. -Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać szczyptę cukru, pozostały ocet i masło. -Wlać śmietanę /zahartowaną/ ,dodać zmiażdżony ząbek /lub dwa/ czosnku i zielony koperek /w-g uznania/.
Jeśli barszcz wydaje nam się pozbwiony koloru możemy dodać do niego nieco koncentratu z buraków. Barszczyk można podawać z młodymi ziemniaczkami lub jajkiem ugotowanym na twardo. Tym razem proponuję podać barszczyk ze świeżym , ugotowanym bobem.
zbysiowa
rozmarzona.marzena
Netka
jaNina
Wszystko co lubię!
cris
edytaha