Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Syta ogórkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Doskonała na zimne dni - bardzo syta

Syta ogórkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Syta ogórkowa

 

  • 15 dag wędzonego boczku bez skóry i żeberek
  • utartych kiszonych ogórków ( ja mam zawekowany przecier ogórkowy ale można po prostu utrzeć kiszone ogórki )
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 duża marchew
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 2 średnie ziemniaki
  • 5 dag suchego makaronu muszelki ( lub kolanka )
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 łyżki kopru pokrojonego
  • kilka gałązek koperku
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
  • listek maggi ogrodowego
  • 3 szklanki wody
  • przyprawa do zup ( Vegeta , Jarzynka itp.- ja daję 1 kostkę bulionu drobiowego Knorra )

 

Sposób przygotowania:

Syta ogórkowa
Obrać i umyć wszystkie warzywa i ziemniaki . Pokroić : marchew i por w plasterki , ziemniaki w kostkę , a pietruszkę i seler utrzeć na tarce . Ułożyć boczek , warzywa i ziemniaki. w garnku , dołożyć liść laurowy, ziele angielskie , liść maggi. Wlać wodę i gotować 30 minut .Zaprawić zupę utartymi ogórkami , śmietanką .Wyciągnąć boczek i pokroić w słupki - włożyć do zupy . Doprawić do smaku maggi . Wsypać koper .
Makaron ugotować w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić .
Na talerzach dekorować pokrojonym w plasterki ogórkiem i gałązkami koperku i dodawać na talerz porcję makaronu ..
Syta ogórkowa
Przygotowanie sobie wszystkich składników wcześniej zdecydowanie ułatwia pracę
Syta ogórkowa
Oczyszczone , umyte i pokrojone warzywa , ( co trzeba -utarte ) i usiekany koper gotowe do włożenia do garnka
Syta ogórkowa
Ugotowany boczek kroimy w paseczki ( słupki ) , ogórek kiszony w plasterki , koper usiekać + kilka gałązek kopru do dekoracji