pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Syte flaczki z boczniaków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gotowane boczniaki a'la flaczki

Syte flaczki z boczniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Syte flaczki z boczniaków

 

Sposób przygotowania:

Syte flaczki z boczniaków
Oczyszczone boczniaki kroimy w paski przypominające flaczki. Do zimnej wody wrzucamy pokrojone boczniaki. Gotujemy na małym ogniu. Do garnka dorzucamy skórę z wędzonego boczku oraz pokrojony w piórka por. Marchewkę oraz seler obieramy. Kroimy w kostkę, którą następnie smażymy na rozgrzanym maśle. Gdy zacznie się rumienić dodajemy do zupy. Na pozostałe ze smażenia masła (może ewentualnie dodać łyżkę) wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni wsypujemy mąkę. Chwilę smażymy poczym dosypujemy bułki tartej. Gdy się bułka zarumieni tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do gotującej się zupy. Wsypujemy jeszcze przyprawę do flaczków. Ewentualnie uzupełniamy smak solą. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze 10-15 minut. Smacznego.
Syte flaczki z boczniaków
Grzyby kroimy w paski przypominające flaczki
Syte flaczki z boczniaków
Boczniaka gotujemy ze skórą wędzonego boczku
Syte flaczki z boczniaków
Pokrojone w kostkę warzywa smażymy na maśle
Syte flaczki z boczniaków
Do flaczków również dodaję przygotowaną zasmażkę