Sposób przygotowania:
Szachownica z serkami Monte
BISZKOPT JASNY:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Pod koniec dodać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać łyżką do białek. Wylać na tortownicę (średnica: 23cm). Piec po ok. 20 minut.
Tak samo postąpić z BISZKOPTEM CIEMNYM, dodając do mąki i proszku kakao. Upiec dwa biszkopty i ostudzić.
W obu biszkoptach zrobić mniejszy krążek i w tym krążku zrobić dodatkowy krążek. Poskładać z powrotem biszkoptem składając w jednym krążki: ciemny w środku, jasny, ciemny, w drugim: jasny, ciemny jasny.
MASA:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać mleko w proszku, żelatynę (przygotowaną wcześniej) i serki Monte. Zmiksować. Powstałą masę przełożyć biszkopty, zostawiając połowę masy na wierzch i boki, które też należy przełożyć masą. Górę ciasta udekorować wg uznania. Boki można posypać wiórkami kokosowymi.
Przełożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego!
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Pod koniec dodać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać łyżką do białek. Wylać na tortownicę (średnica: 23cm). Piec po ok. 20 minut.
Tak samo postąpić z BISZKOPTEM CIEMNYM, dodając do mąki i proszku kakao. Upiec dwa biszkopty i ostudzić.
W obu biszkoptach zrobić mniejszy krążek i w tym krążku zrobić dodatkowy krążek. Poskładać z powrotem biszkoptem składając w jednym krążki: ciemny w środku, jasny, ciemny, w drugim: jasny, ciemny jasny.
MASA:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać mleko w proszku, żelatynę (przygotowaną wcześniej) i serki Monte. Zmiksować. Powstałą masę przełożyć biszkopty, zostawiając połowę masy na wierzch i boki, które też należy przełożyć masą. Górę ciasta udekorować wg uznania. Boki można posypać wiórkami kokosowymi.
Przełożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego!