Sposób przygotowania:
Szachownica śmietanowa
Margarynę roztopić i ostudzić.Jajka zmiksowac z cukrem,dodając mąkę,proszek do pieczenia,kakao oraz ostudzoną margarynę. Przelac do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok 30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu ostudzić i pokroić na paski. Masa: Śmietany przelać do miseczki i wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Przestudzoną żelatynę przelać do masy śmietanowej ciągle miksując. Przygotować formę. Ułożyć paseczki biszkoptowe i w wolne przestrzenie wlać śmietanę. Następnie w miejsca wlanej śmietany ułożyć paski i ponownie wlać masę. Wyrównać całość. Czekoadę starkować i obsypać całe ciasto. Udekorować rurkami. Wstawić do lodówki.Po pokrojeniu ciasta kawałki układać na herbatnikach.