Sposób przygotowania:
Szagówki poznańskie ze skwarkami
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, zdusić na puree. Śmietankę podgrzać z masłem wymieszać z ziemniakami. Dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękoma ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego cienki wałek. Wałek lekko spłaszczyć i odcinać kluski o szerokości 1-1,5cm. Gotować w osolonej wodzie i wyciągnąć minutkę po wypłynięciu. Z boczku odciąć skórę i ewentualne chrząstki. Pokroić w kostkę i przesmażyć na suchej patelni aż się wytopią i ze złocą. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i kminkiem.