Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1038]

Szakszuka z papryką i szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej składające się ze smażonych pomidorów i jajek. Potrawę można wzbogacać o ulubione dodatki - ja dałam paprykę, szpinak i szczypiorek.

Szakszuka z papryką i szpinakiem

Składniki:

Szakszuka z papryką i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Szakszuka z papryką i szpinakiem

ETAP 1:

Szakszuka z papryką i szpinakiem
Przygotowujemy składniki, m.in. paprykę i szczypiorek

Przygotowujemy składniki.
Warzywa myjemy. Pomidory parzymy i ściągamy skórkę. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.
Jajka opłukujemy.

ETAP 2:

Szakszuka z papryką i szpinakiem
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy paprykę do miękkości

Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej paprykę do miękkości.

ETAP 3:

Szakszuka z papryką i szpinakiem
Do papryki dodajemy pomidory i smażymy razem

Dodajemy pomidory, smażymy razem ok. 2-3 minut. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodką paprykę, chili.

ETAP 4:

Szakszuka z papryką i szpinakiem
Wrzucamy umyty i osuszony szpinak, smażymy

Wrzucamy osuszony szpinak. Smażymy, aż liście szpinaku "zwiędną".

ETAP 5:

Szakszuka z papryką i szpinakiem
Na koniec na patelnię wbijamy jajka

Warzywa przesuwamy tak, aby zrobić dwie luki na jajka.
Wbijamy jajka i smażymy ok. 3-4 minut, aby białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne. Jajka oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Danie posypujemy szczypiorkiem.