Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Szampański schab ze śliwką i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muszę, po prostu MUSZĘ, pochwalić Wam się tym schabem, po po raz pierwszy wyszedł mi taki, jak wyjść powinien, soczysty, mięciutki i aromaty

Szampański schab ze śliwką i rodzynkami

Składniki:

Szampański schab ze śliwką i rodzynkami

 

  • 1 kg schabu,

 

 

  • 1/4 szklanki rodzynek,

 

  • 4 ząbki czosnku + 4 do pieczenia,

 

  • 2 łyżki masła do farszu + 2 łyżki do pieczenia ,

 

  • 2-4 łyżki słodkiego czerwonego wina,

 

  • przyprawa do kurczaka z miodem i musztardą kotanyi,

 

  • około 200 ml szampana.

Sposób przygotowania:

Szampański schab ze śliwką i rodzynkami
Schab myjemy wycieramy i wycinamy w nim na wylot otwór, następnie nacieramy przyprawą do kurczaka (wiem, że schab to nie kurczak, ale postanowiła zaeksperymentować i okazało się, że zestaw przypraw pasuje idealnie) i wkładamy na 24 godziny do lodówki, żeby się zamarynował. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śliwki, rodzynki pokrojony w plasterki czosnek, wino i przyprawę do kurczaka (nada ona farszowi odrobinę ostrości). Całość dusimy do momentu aż rodzynki i śliwki "wchłoną" wino. Zostawiamy do przestygnięcia, następnie faszerujemy mięso. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szampanem, dodajemy czosnek kilka śliwek i rodzynek. na schabie układamy opiłki masła i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, pieczemy przez 15 minut, następnie skręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę często podlewając mięso szampańsko-maślanym sosem.