Monika69

Monika69

Kucharz
[Przepisów: 6]

Szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Krucha, delikatna szarlotka o kwaskowym posmaku

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • 3 szk mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 szk cukru

 

  • Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek (antonówek)
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szk cukru

 

  • Masa białkowa:
  • 3 ubite białka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 3 żółtka, cukier, śmietanę i margarynę. Zagniatamy szybko ciasto na jednolitą masę. Z 1/3 ciasta formujemy kulkę i odkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część ciasta wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy lekko widelcem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy 15 minut.
Umyte i obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na patelnię i smażymy z dodatkiem cynamonu i cukru. Smażymy do miękkości i odparowania wody. Masę jabłkową wykładamy na podpieczone ciasto.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy, kiedy będą sztywne dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Wykładamy na podduszone jabłka.
Z zamrażalnika wyjmujemy pozostałe ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Całość pieczemy w 180 stopniach, około 30-40 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!