Sposób przygotowania:
Szarlotka
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 3 żółtka, cukier, śmietanę i margarynę. Zagniatamy szybko ciasto na jednolitą masę. Z 1/3 ciasta formujemy kulkę i odkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część ciasta wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy lekko widelcem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy 15 minut.
Umyte i obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na patelnię i smażymy z dodatkiem cynamonu i cukru. Smażymy do miękkości i odparowania wody. Masę jabłkową wykładamy na podpieczone ciasto.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy, kiedy będą sztywne dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Wykładamy na podduszone jabłka.
Z zamrażalnika wyjmujemy pozostałe ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Całość pieczemy w 180 stopniach, około 30-40 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Umyte i obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na patelnię i smażymy z dodatkiem cynamonu i cukru. Smażymy do miękkości i odparowania wody. Masę jabłkową wykładamy na podpieczone ciasto.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy, kiedy będą sztywne dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Wykładamy na podduszone jabłka.
Z zamrażalnika wyjmujemy pozostałe ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Całość pieczemy w 180 stopniach, około 30-40 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!