Sposób przygotowania:
szarlotka
jabłka umyć, obrać pokroić na ćwiartki, wykroić gniazdka nasienne, wrzucić do rondla polać niewielką ilością wody rozgotować dodać cukier i wanilię wymieszać- wystudzić.
mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło dokładnie wymieszać-posiekać nożem, następnie dodać cukier puder żóltka śmietanę oraz wanilię i szybko zagnieść. przygotowane ciasto schłodzić, wyjąć podzielic na 2 części jedną część rozwałkować ułożuć na blaszce posypać równomiernie bułką tartą, a następnie pokryć masą jabłkową rozwałkować drugą część, ostrożnie przenieść na wałku przykryć jabłka upiec w nagrzanym piekarniku 180 st posypać cukrem pudrem
mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło dokładnie wymieszać-posiekać nożem, następnie dodać cukier puder żóltka śmietanę oraz wanilię i szybko zagnieść. przygotowane ciasto schłodzić, wyjąć podzielic na 2 części jedną część rozwałkować ułożuć na blaszce posypać równomiernie bułką tartą, a następnie pokryć masą jabłkową rozwałkować drugą część, ostrożnie przenieść na wałku przykryć jabłka upiec w nagrzanym piekarniku 180 st posypać cukrem pudrem