alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty przepis na niedzielną szarlotkę

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Margarynę posiekać z mąką, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, szklankę cukru pudru i proszek do pieczenia.Zagnieść ciasto i włożyć do zamrażalnika na godzinę.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać bułkę tartą, sok z cytryny, szklankę cukru pudru. Z 2 białek ubić pianę, dodać do jabłek.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i włożyć do blachy, wyłożyć na to jabłka. Następnie na jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Piec ok. 45 min w temp. 180 stopni.
P upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.