Sposób przygotowania:
Szarlotka
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną kostkę margaryny, 2 żółtka, jogurt i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Jak ciasto będzie gotowe- ma być jednolite, i odchodzić od ręki, to 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a resztę ciasta rozkładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto widelcem- dzięki temu nie będzie się "wybrzuszało" poczas pieczenia. Zapiec w 180 stopniach na złoty kolor (ok 10-15 minut). W międzyczasie robimy masę jabłkową.Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na grubej buraczanej tarce. Smażymy z dodatkiem cukru i cynamonu. Jak jabłka są słodkie to możemy dać mniej cukru, jak kwaśne to więcej. Smażymy aż jabłka będą miały piękny "szarlotkowy" kolor i aż odparuje większość powstałego podczas smażenia soku. Masę jabłkową wyłożyć na upieczone ciasto. Ubić pianę z 2 białek z dodatkiem szczypty soli, rozłożyć na jabłkach.Wyjać z lodówki ciasto i zetrzeć je na grubej buraczanej tarce bezpośrednio na pianę z białek rozóżonej na cieście. Całość zapiekać w 180 stopniach, aż wierzch będzie miał piękny złoty kolor (ok 30 minut). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.Znakomicie smakuje na gorąco z zimnymi lodami waniliowymi, ale dobra jest też po ostygnięciu.