Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szarlotka 2

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru, szczyptę

Szarlotka 2

Składniki:

Szarlotka 2

 

  • 1 kg winnych jabłek
  • 3 szklanki mąk
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Szarlotka 2

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka , masło i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, osłodzić i dodać garść umytych i osączonych rodzynek, kilka kropli aromatu śmietankowego i wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wykleić połowa ciasta a na górę wyłożyć doprawione jabłka. Z białek ubić pianę, z cukrem i odrobiną soli. Wyłożyć na jabłka. Resztę ciasta potrzeć na górę piany, na tarce (na „średnich” oczkach). Piec około 40 minut w temp. 200 stopni.