Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Szarlotka 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krucha , pyszna i łatwa w przygotowaniu szarlotka :)

Szarlotka 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka 4

 

  • 3 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 3 jaja
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany ( użyłam mleka i tez było ok :) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Szarlotka 4
Z mąki, cukru, margaryny(roztopiona i przestudzona), jajek, śmietany lub mleka, proszku do pieczenia zagnieść ciasto.Podzielić je na dwie części.Jedną część rozwłkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Jablka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok i dodać budyń i cynamon. Tak przygotowane potarte jabłuszka wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto. Rozwałkować drugi placek i polożyć na jabłkach, lekko dociskając. Piec ok.40 min w temp.180 stopni C. Po upieczeniu i ostudzeniu można udekorować np.cukrowymi pisakami :)
Szarlotka 4
Z zagniecionego ciasta wałkuje okrągły placek grubośc ok 2 cm
Szarlotka 4
Utarte jabłka wymieszane juz z cynamonem i budyniem
Szarlotka 4
Jabłka układamy miedzy jednym a drugim plackiem lekko dociskając i wkładamy do piekarnika
Szarlotka 4
Upieczona i udekorowana szarlotka czeka na zjedzenie :) SMACZNEGO :)