Sposób przygotowania:
Szarlotka 6
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki. Obrać jabłka, pokroić w kawałki odrzucając gniazda nasienne, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i rozgotować. Gdy się rozlecą dodać do smaku cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę dusić. Tortownicę natłuścić, wysypać bułką tartą, ułożyć połowę kruchego ciasta o grubości ok. 1/2 cm, aby przykryć dno i boki do ok. połowy wysokości. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika, kiedy ciasto zacznie się rumienić - wyjąć. Posypać bułką tartą i rozłożyć równą warstwą na cieście jabłka, znów posypać bułką tartą, przykryć jabłka plackiem z pozostałego ciasta, przyklejając brzegi do wystających boków. Piec, aż wierzch się zarumieni.